Sinds Rob Oudkerk de term 'kutmarokkanen' uit de donkere achterkamertjes van politiek 'incorrect' Nederland naar de schijnwerpers van de media haalde, is hij een eigen leven gaan leiden. Te pas en te onpas wordt gesproken van 'die kutmarokkanen', maar wie worden hiermee nu precies bedoeld, en hoe hebben ze deze titel verdiend. Op deze Blog zal ik berichten uit de kranten publiceren, zonder commentaar, die mijns inziens perfect het ontstaan en bestaan van de term 'kutmarokkanen' rechtvaardigen.

woensdag, december 29, 2004

Marokkaans raadslid dumpt vrouw

Moeder van twee kinderen achtergelaten tijdens vakantie

Marokkaans raadslid dumpt vrouw

door Johan van den Dongen en Bart OlmerAMSTERDAM, woensdag
PvdA-raadslid Mohammed el Yaakoubi van het Amsterdamse stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer is in opspraak gekomen omdat hij tijdens de zomervakantie zijn echtgenote – de moeder van hun twee zoontjes – zou hebben gedumpt in Marokko.
De vrouw, Habiba el Yousfi (27), wist 2,5 maand na het incident naar Nederland terug te keren en stapte naar de politie in Amsterdam. Volgens de officiële aangifte heeft El Yaakoubi in Marokko haar paspoort en verblijfsvergunning gestolen om haar terugkeer naar Nederland onmogelijk te maken. De Amsterdamse rechtbank stelde de vrouw onlangs op alle punten in het gelijk. El Yaakoubi moet haar identiteitspapieren teruggeven, evenals hun zoontjes Yassine en Rachid en de woning. El Yaakoubi moet ook per maand 1000 euro alimentatie betalen.
In een noodkreet op internet schrijft Habiba dat haar man – behalve PvdA-raadslid ook ING-projectleider en informatieanalist – haar na een huwelijk van negen jaar als oud vuil achterliet in Marokko. Het gezin was daar afgelopen zomer op vakantie. „Toen ik ontdekte dat mijn kinderen weg waren, heb ik overal gezocht”, aldus de verlaten vrouw.
Rechtbank
Terug in Amsterdam startte de PvdApenningmeester bij de rechtbank een echtscheidingsprocedure. Het raadslid stelde dat hij niet wist waar zijn echtgenote verbleef. In krantenadvertenties riepen de rechtbank en een deurwaarderskantoor de ’spoorloze’ Habiba op zich te melden.
Habiba vroeg in Marokko nieuwe papieren aan en volgde haar gezin naar Nederland. Juist op tijd verscheen ze bij de rechtszaak in Amsterdam. De man verklaarde dat zijn vrouw „geen goede invloed” had op de kinderen. De rechtbank oordeelde echter dat hij Habiba de kinderen, de woning en alimentatie moet geven. El Yaakoubi negeert de rechtbankuitspraak echter. Volgens hem verkondigt zijn vrouw leugens. „Ik verbied u om hierover te schrijven!”, briest hij. Meer commentaar wil hij niet geven. De PvdA-fractie steunt het raadslid. Fractievoorzitter Wouter van der Wulp: „Het is volstrekt logisch dat de PvdA er faliekant tegen is dat vrouwen in Marokko worden gedumpt, maar in dit geval is mij daarvan niets gebleken. Ik heb de kwestie besproken met El Yaakoubi en die beweert dat het moddergooien is in een privékwestie.”

Op een schuiladres legt Habiba uit waarom ze op internet haar noodkreet heeft geslaakt. „Ons huwelijk werd slecht na de geboorte van onze zoons. Ik mocht niet buiten komen en zelfs niet opendoen. Mijn man was boos toen ik stiekem Nederlands ging leren. Mijn schoonvader noemt mij een slechte vrouw omdat ik Nederlands leerde en met Marokkaanse vriendinnen omging.”
Hoewel de rechter haar alle rechten toekent, heeft Habiba op dit moment niets meer. Zonder kinderen, alimentatie en uitkering, in geleende kleren en onverzekerd zit ze ondergedoken. Ze probeert de politie te bewegen om haar beide kinderen te claimen en haar woning en bezittingen terug te krijgen.

Bron: de Telegraaf